tiistai 28. helmikuuta 2017

Missä ovat aikaisemmat vihityt?




"Nyt palaan kysymykseen, missä ovat aikaisemmat vihityt? Onhan sanottu, että he eivät ole täällä. Minun täytyy tässä suhteessa sanoa, jotain hyvin paradoksaalista. Jos nykyään olisi suuremmassa määrin mahdollista, että ihmiset syntyisivät suoraan seitsemäntoista- tai kahdeksantoistavuotiaina, tai jos ihmiset ainakin säästettäisiin käymästä nykymuotoista koulua, niin silloin muinaiset vihityt voisivat tulla ihmiskehoihin.

Mutta yhtä vähän kuin on mahdollista tavallisissa maan oloissa ravita itseään jääpalasella, kun tarvitaan leipää, yhtä vähän on mahdollista ilmaista menneiden aikojen viisautta sellaisissa ruumiissa, joita on kasvatettu nykyisen kulttuurin luomissa kouluissa. Se ei ole mahdollista koko nykymaailmassa, ja kaikkein vähiten edistyneimmissä maissa. 


Jos nykyiseen tapaan on omaksuttava luku- ja kirjoitustaito viisi- kuusivuotiaana, se on todellinen piina sielulle, joka tahtoo kehittää itsessään erityisiä ominaisuuksia. Voin vain sanoa sen, mistä olen jo kertonut elämäkerrassani: kiitän monien esteiden poistamisesta sitä, ettei minun vielä kaksitoistavuotiaanakaan tarvinnut osata kirjoittaa kunnolla. Elämäkerrassani olen jo maininnut siitä, että osata kirjoittaa nykyisin odotetulla tavalla kuolettaa tiettyjä ihmisen ominaisuuksia.

Tämä paradoksi on kerrottava, koska se on totuus. Sitä vastaan ei voi esittää mitään, koska asia on niin. Ja siitä johtuu, että menneiden aikojen korkealle kehittyneitä yksilöllisyyksiä ei voi oikeastaan tunnistaa heidän nykyisissä ruumiillisuuksissaan. Se on mahdollista vain katsomalla siihen, mitä on heidän olemuksensa taustalla."

- Rudolf Steiner, Kohtalonyhteyksiä I. Dornach 23.3.1923. GA 235.


Tulee mieleen myös tarina, jota tosin en nyt muista aivan tarkasti. Jossain keskustelussa oli puhe suuresta atlantislaisesta ihmiskunnan johtajasta Manusta, joka tunnetaan edelleenkin lastenlaulun Ukko Nooana. Kun kysyttiin, onko hän nyt inkarnoitunut, Steiner vastasi, että se on mahdotonta. Sopivan ruumiillisuuden luominen olisi mahdollista vasta sitten, kun yhteiskunnallinen kolmijäsennyt on toteutunut koko maailmassa. Tähän voi lisätä, että kaikkein korkeimmalle kehittyneillä sieluilla ei olisi mitään mahdollisuuksia selvitä kehossa, jota kuormitetaan nykyaikaisella köyhtyneellä ja kemiallistuneelle ruoalla ja rokotuksilla.

Steinerin lainauksen loppu tarkoittaa, että vaikka monet menneiden aikojen vihityt saattavat toivorikkaasti inkarnoitua meidän aikaamme, heillä on vain harvoin mahdollisuuksia saada tietoisuuttaan esiin niissä ruumiissa, joita meidän kulttuurillamme on heille tarjota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti