tiistai 12. syyskuuta 2017

Kauneuden merkitys



"Jos tahdomme todella tukea kehitystä, meidän ei pitäisi pyrkiä pelkästään käytännöllisyyteen, vaan arvostaa enemmän kauneutta ja ylevyyttä...

On hirvittävää havaita, miten tuhannet ihmiset eivät varhaisimmasta lapsuudestaan saakka suuntaudu mihinkään muuhun kuin materialistiseen hyötyyn ja käyttökelpoisuuteen, aivan erillään kauneudesta ja taiteellisuudesta.

Köyhimpienkin koulujen seinällä pitäisi olla mitä kauneimpia taideteoksia, jotka tuovat mittaamatonta siunausta ihmisen kehitykselle."

- Rudolf Steiner, Aus den Inhalten der esoterischen Stunden. München 16.1.1908. GA 266a.


Kauneuden asettaminen ensisijaiseksi ei tarkoita, että Steiner ei olisi arvostanut käytännöllisyyttä. Hän käytti uusinta tekniikkaa. Esimerkiksi Goetheanumin lämpökeskus suunniteltiin edistyksellisesti käyttämään jauhettua hiiltä, ja toinen Goetheanum rakennettiin käyttäen betonia ja kuoritekniikkaa, joka oli parikymmentä vuotta aikaansa edellä.

Steiner piti oikeita taiteellisia muotoja niin tärkeinä, että hän ehdotti esimerkiksi tuolien materiaaliksi muovia niille, joille taiteelliset puutuolit olisivat liian kalliita.

Hän on suunnitellut myös käyttötaidetta, joka on ilmeisesti ollut kuitenkin liian vallankumouksellisia, jotta ne olisivat tulleet käyttöön. Minun mielestäni ne ovat kuitenkin hienoja. Taidanpa laittaa tänne jonkun esimerkin lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti