maanantai 20. maaliskuuta 2017

Evankeliumien lähtökohta - korkeampi minuus



Evankeliumien kirjoittajat olivat ihmisiä, jotka kirjoittivat sen korkeamman minänsä pohjalta, joka ihmisessä vaikuttaa hänen varhaislapsuudessaan. 

Evankeliumit ovat lähtöisin siitä samasta viisaudesta, joka muodostaa ihmisen olemuksen. Ihminen on hengen ilmaus ruumiillisesti, niinkuin evankeliumit ovat hengen kirjallisia ilmauksia.

- Rudolf Steiner,
Ihmisen ja ihmiskunnan henkinen johdatus

*

Tuossa teoksessaan Steiner ilmaisee tämän saman asian yhä uusissa ja uusissa muodoissa. Ja silti se on niin vaativaa käsittää.

Kristus ja enkelit ovat läsnä jokaisessa ihmisessä luovina voimina hänen varhaislapsuudessaan. He ohjaavat ihmistä saavuttamaan kävelyn, puhumisen ja ajattelun kyvyt noin kolmen vuoden aikana.

Silloin ihmisessä vaikuttaa hänen korkeampi itsensä, korkeampi viisaus. Vasta kun ajattelukyky on saavutettu ja Kristus ja enkelit vetäytyvät kauemmaksi, ihmisen normaali maallinen minuus aktivoituu.

Nyt meidän suuri tehtävämme on opetella saavuttamaan vanhuudessa yhteys niihin samoihin voimiin, jotka meissä henkisen maailman toimesta vaikuttivat lapsuudessamme.

Mutta nyt meidän on opittava luomaan tuo yhteys oman tietoisuutemme pohjalta. Oman aktiivisuutemme avulla: meidän on tultava jälleen lapsiksi, eli kuljetettava lapsuutemme henkiset voimat vanhuuteemme!


- Matti Kuusela

Kuva: yksi Gotlannin keskiaikaisia kirkkoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti