lauantai 18. maaliskuuta 2017

Rakkauden voima - Buddha ja Kristus



Buddhan vaikutus teki mahdolliseksi oppia tuntemaan rakkauden opin sisältö. Kristuksen panos oli erityisesti elävä voima, ei oppi. Hän antoi itsensä, laskeutui alas, ei ainoastaan vaikuttaakseen ihmisen tunne- tai astraalikehoon, vaan minuuteen, jotta se pystyy säteilemään itsestään rakkauden voimia.

Kristus toi maan päälle rakkauden elävän voiman, ei vain sen viisaussisältöä. Siinä on asian ydin.

Ellei mitään muuta olisi tapahtunut Buddhan jälkeen, ihmiskunta oppisi tuntemaan rakkauden ja myötätunnon opin, mutta on aivan toista saavuttaa voima rakkaudessa elämiseen. On tärkeää, ettei vain tunne rakkauden ja myötätunnon olemusta, vaan myös kehittää niiden voiman itsessään.

Tämä kyky lähti liikkeelle Kristuksesta. Hän vuodatti ihmisiin rakkauden, joka tulee yhä kasvamaan. Kun ihmiset saapuvat kehityksensä päähän, he tuntevat viisautena rakkauden ja myötätunnon voiman. Siitä he saavat kiittää Buddhaa. Mutta samalla he kykenevät säteilemään rakkautta minuudestaan. Siitä he saavat kiittää Kristusta.

Näin meidän on kuvailtava Buddhan ja Kristuksen yhteistoimintaa. Luukkaan evankeliumi kertoo, miten paimenet kiiruhtavat ottamaan vastaan henkistä ilmoitusta. Ylhäällä näkyy enkelijoukko, Buddhan sieluruumiin ilmaus.

Mitä paimenille ilmoitettiin? Luukkaan evankeliumin Jeesus-lapsen yllä enkelijoukkona loistava Buddhan sieluruumis ilmoitti paimenille viisauden täyttämän jumalan ilmestymisen korkeuksista. Ja siihen lisätään: "Kunnia jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisille, joilla on hyvä tahto." Toisin sanoen, rauha ihmisille, joissa elää rakkauden todellinen, elävä voima, Kristus-voima. Tämän on vähitellen toteuduttava maan päällä Kristuksen viitoittaman tien mukaan.

- Rudolf Steiner, Luukkaan evankeliumi. Esitelmäsarja Baselissa 1909.

1 kommentti:

  1. Hyviä lainauksia Matti...Kiitos myös selventävästä tekstistäsi... :)

    VastaaPoista